Miss Stephanie's Virtual Classroom

Second Grade News and Resources Online

Bones Experiment

on December 3, 2012

This slideshow requires JavaScript.

Last Friday, to celebrate Science Week, we did an experiment to test the effect of different liquids on bones. We used leg, rib, wing and back bones from chickens. We put the bones into 3 beakers and then we poured in water, coffee and vinegar, sealing them up with rubber stoppers. We made predictions about what would happen. A lot of you said nothing would happen, but then, I suspect you spoke to your Mums and Dads over the weekend, because on Monday, many of you changed your prediction! After 3 or 4 days, we looked at the bones in small groups with the English conversation assistant, Miss Jessica. Already, the bones were starting to change. We made our final observations on Friday, one week later. We emptied out the liquids and touched, smelled and looked at the bones. We decided that the bones left in water were whiter than before. The ones that were in coffee were browner than before. And the ones that were in vinegar were soft and flexible. The bones’ characteristics were changed by the liquids. What a cool experiment!

El pasado viernes, para celebrar la semana de la ciencia, hicimos un experimento para ver los efectos de diferentes liquidos en huesos. Usamos huesos de pollo: pierna, costilla, ala y columna vertebral. Pusimos los huesos en 3 cubetas de precipitación y después, pusimos agua, café y vineagre dentro, sellándolas con tapones de goma. Hicimos prediciones de qué pasará. Muchos de vosotros dijisteis que nada pasará, pero sospecho que durante el fin de semana, habéis hablado con los papas, porque el lunes, ¡muchos cambiaron sus predicciones! Despues de 3 o 4 días, vimos los huesos en grupos pequeños con la ayudante de conversación inglesa, Miss Jessica. Ya los huesos estaban cambiándose. Hicimos nuestras observaciones finales el viernes, al cabo de una semana. Vertimos los líquidos y tocamos, olimos y vimos los huesos. Decidimos que los huesos que estaban en el agua se quedaron más blancos que antes. Los que estaban en el café eran más marrones que antes. Y los que estaban en vineagre se convertieron en huesos blandos y flexibles. Las características de los huesos fueron cambiado por los líquidos. ¡Qué experimento más guay!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: